Ekonomi

Tokat’ta Anason Üretimi İçin Araştırmalar Yapılıyor

Tokat’ta çiftçilerin anason üretebilmesi için araştırmalar yapılıyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen tarımsal araştırmalarda Tokat ilinde anason üretimi araştırılmaktadır. Öte yandan Tokat’ta tütün üretiminde verimliliği artırmaya yönelik araştırmalar sürüyor. Araştırmayı değerlendiren Doç. Ahmet Kınay, “Anason, alkol sanayisinin yanı sıra ilaç sanayinde de kullanılan önemli bir ülkenin ürünü. Buradaki amacımız 13 farklı genetiğe sahip ve bunların 3’ü Tokat bölgesinde standart ve tescilli çeşit. Mümkünse bundan sonraki aşamada ürün kabülüne Tokat’ı da dahil etmek istiyoruz.”

“Ürün desenimize Tokat’ı da dahil etmek istiyoruz”

Tokat’ta üretilen eserlerde anason eserine yer vermek istediklerini belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Doç. Ahmet Kınay, “Şu anda bulunduğumuz alanda 3 temel çalışma yürütüyoruz. Bunlardan biri anason bitkisi şeklinde devam ediyor. Biliyorsunuz anason, ilaç sanayisinde kullanılan değerli bir ülkenin işi. 3 tanesi standart ve tescilli çeşittir.En iyi verim ve kaliteye ulaşacak çalışmaları ortaya koyabilmek ve mümkünse Tokat’ın ürün gamına dahil etmek istiyoruz. bundan sonraki aşama Bildiğiniz üzere Türkiye’de alkol sektöründe yoğun olarak anason kullanılmaktadır.Buradaki amacımız buradan çıkacak işin kaliteli içeriği olarak bir sonraki adımda alkole mi yoksa eczaneye mi uygun olduğu değil. İlk amacımız bu tarımsal üretimde bu ekolojide bu iş yetişebilir mi sorusudur.Yapabiliyorsa ekonomik olup olmadığını tespit etmek gerekir.Bunu tespit etmek gerekir.Bundan sonra çalışmalara devam edilir. .Biraz acıdan hemen sonra yetiştirilebilir ancak aynı zamanda sulama yapmayan, yıllık yağış prestiji ile bitkinin ihtiyacını karşılama potansiyeline sahip alanlarda yetiştirilerek, sulanmayan alanlarda biraz daha ekonomik fiyatla çalışır.

“Ülkemizde ekonomik girdi arttı”

Tütün konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirten Doç. Ahmet Kınay, “Burada iki başlık altında çalışmalarımız var. Bunlardan biri de yarış dediğimiz şark tütünlerindeki semi-oryantal tip tahlillerin karakterizasyonu olacak. Bu ne anlama geliyor? arazileri genetik karakterizasyonunu yaptırdık.Karakterizasyondan sonra ebeveynlik testleri sonucunda birbirinden yüzde 100 farklı olanları belirledik ve ardından karaya çıkardık.Tarlada etkenleri belirleyeceğiz. proses, kimyasal içerik, verim, kalite gibi.Bu tespitler sonucunda Türkiye’de bu eserler şu lokasyonda bulunuyor diyeceğiz ki bu eser üretilirse bu kadar para kazanılır diyeceğiz. Daha önceki çalışmalarımız neticesinde tescilli 5 çeşidimiz bulunmaktadır.Türkiye’nin ilk hibrit çeşidini de geliştirdik.Çiftçilerimizle buluşturduk.Samsun ve Tokat yörelerinde üretim sağlanmaktadır.Buradaki çiftçilerimiz için verim ve kalite yüksektir. . Ekonomik anlamda gelirini artırır, ülkemize ekonomik girdisi artar. Amacımız üretilen bu eserlerin burada kalmaması ve sahaya inmesidir. “Amacımız sahaya indikten sonra bu eseri üreten ve satın alan departmanın kar etmesini sağlamak ve herkesin kazanacağı bir sürekliliği sağlamaktır.” – TOKAT

gulnarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu