Yaşam

Kaybolmaya yüz tutmuş Geleneksel ve Kadim Oyunları Yeniden Canlandıran Sosyal Girişim: Oyun Atlası

Sabancı Vakfı 14. Dönem Fark Yaratan Gökçen Göksel, ‘Oyun Atlası’ adlı sosyal girişimiyle, klasik ve antik oyunlarla kültürel mirasımızı nesilden nesile aktarıyor. Oyuna ilgi duyan herkesin hayatında fark yaratan Göksel, kaybolmaya yüz tutmuş klasik ve eski oyunları yeniden canlandırarak kültürel mirasın oyun aracılığıyla aktarılmasına olanak sağlıyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı14. Döneminde Fark Yaratmak İçin Seçildi Gökçen Göksel, 2018 yılında başlattığı sosyal girişimi Game Atlas ile kültürel mirasın oyunlar aracılığıyla aktarılmasını ve kaybolmaya yüz tutmuş klasik ve antik oyunların yeniden canlandırılmasını hedefliyor.

Göksel, Oyun Atlasını “oyunu merkezine alan, ortak hafızamıza, oyun geleneklerimize, bu topraklarda hayat bulan oyun kültürüne sahip çıkan, tarihin solmuş sayfalarından hayat çıkaran, tanıklık eden, dahil olan, öncülük eden, anlatan herkesin hikayesi” olarak tanımlıyor. Gökçen Göksel; Oyun Atlası ile bugüne kadar çocuk, genç ve yetişkinlerle gerçekleştirdiği atölyelerde bin beş yüze yakın kişiyi hafıza, oyun ve kültür kavramlarıyla tanıştırmayı başardı.

 

Geleneksel ve antik oyunların çağdaş dünyaya tanıtılması

Adanalı bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Gökçen Göksel, her yaz ailesiyle birlikte seyahat eder; kültür ve oyun alanındaki çalışmalarına ilham verdi. Bu uzun yolculuklarda her bölgenin kendine has oyunlarını keşfetmeye başlayan Gökçen, gittiği her şehirde müze ve antik kentleri gezerek en büyük tutkusunun yeni yerler keşfetmek olduğunu anladı. Ortaokuldaki hayatına çeşitli şehirleri gezerek devam etmek istediğini fark eden Gökçen, bu alanda okumaya karar verdi ve liseyi ve üniversiteyi Seyahat ve Medikal İşletmeciliği bölümünde okudu. Eğitim hayatı boyunca gittiği her antik kentte ve müzede eski oyunların izlerini bulmaya başladı. İnsanların yürürken yanından geçtiği taşlara oyulmuş oyunları daha çok kişinin fark etmesi için çalışmalara başladı. Önceleri klasik ve antik oyunları detaylı bir arşiv araştırması ile derleyen Gökçen, 2018 yılında kendi sosyal girişimi Game Atlas’ı kurdu. Bu girişim ile kültürel mirasın oyunlar aracılığıyla aktarılmasını ve kaybolmaya yüz tutmuş klasik ve antik oyunların yeniden canlandırılmasını amaçlıyor. Ayrıca sürdürülebilir malzemelerle antik oyunlar üretiyor ve klasik oyunlar hakkında bilgi aktarımı için atölye çalışmaları sağlıyor.

Gökçen Göksel’in kadim uygarlıkların izlerini oyun aracılığıyla gelecek nesillere aktardığını ve yüzlerce kişiye ulaştırdığını vurgulayan Gökçen, şunları kaydetti: Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan Yüzyıllar boyunca birçok kadim kültüre ev sahipliği yapmış olan Anadolu coğrafyamız, birbirinden değerli sanat eserlerinin yanı sıra çok büyük bir kültürel mirası da bünyesinde barındırmaktadır. Bir kısmı gün ışığına çıkan bu tarihi mirasın bir kısmı hala bu topraklarda açığa çıkarılmayı bekliyor. Anadolu’nun tarihi zenginliklerini oyunlarla her yaştan insana aktarmayı hedefleyen, kültürel mirasımızı nesilden nesile aktarma fırsatı sunan, kaybolmaya yüz tutmuş klasik ve eski oyunları yeniden canlandırarak tarihsel bir bilinç ve bilinç uyandıran ‘Oyun Atlası’ sosyal girişimi ile Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratan’ı seçilen Gökçen Göksel. Oyun Atlası aracılığıyla özellikle çocuk, genç ve yetişkinlerle gerçekleştirdiği atölye çalışmaları ile bin beş yüze yakın kişiyi hafıza, oyun ve kültür kavramlarıyla tanıştırmayı başaran Gökçen Göksel’i kutluyorum. Kültürel mirasımızı hepimize ve gelecek nesillere aktaran bu sosyal girişimi Sabancı Vakfı olarak desteklemekten gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi. söz konusu.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı, Türkiye’de toplumsal gelişime katkıda bulunan ve topluma ilham veren kişi ve kurumların yarattığı olağanüstü etkileri görünür kılmak amacıyla 2009 yılından bu yana yürütülüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu